Media

Steenschotten.com is oa een aantal keer bij RTL programma Eigen, Huis & Tuin de leverancier geweest van Steenschotten. Lees hieronder hoe Lodewijk een tafel maakt van onze Steenschotten

 

Toffe tafel van steenschotten

Wat mag niet ontbreken in een tuin? Een mooie eettafel! Lodewijk maakt een stoer exemplaar van steenschotten voor Aletta en Frank uit Amerongen. Zelf ook zo’n tafel in elkaar zetten? Het is simpel!

steenschotten.com

 

Steenschotten worden als ondergrond in ambachtelijke steenfabrieken gebruikt om net gebakken stenen op af te laten koelen. Door de hitte krijgen de schotten een stoere en verweerde look. Als de steenschotten eenmaal zijn afgeschreven, kun je er hele leuke dingen mee doen – want wat is er nu beter dan recyclen? Steenschotten zijn namelijk eenvoudig te bewerken en zijn nog mooi ook. Maak bijvoorbeeld een plantenbak, stoere zithoek of een toffe tafel!

steenschotten.com-1 steenschotten.com-2

Op maat maken

Steenschotten zijn eenvoudig zelf op maat te maken. Bij het maken van de tafel gebruikt Lodewijk de cirkelzaag en de haakse slijper. De laatste gebruik je namelijk om door de draadeinden, die het hout in de steenschotten bij elkaar houden, heen te komen. Als je met de zaag aan de gang gaat, probeer dan niet in één keer door het schot heen te gaan: dat is vaak te zwaar voor de zaag. Met twee of drie keer zagen lukt het ook prima.

steenschotten.com-3 steenschotten.com-4

Wat heb je nodig voor deze tafel?

  • 3 Steenschotten van 100 x 40 x 4 centimeter
  • 2 Eikenbalken van elk 200 centimeter lang
  • RVS schroeven
  • Schroeftol
  • Cirkelzaag
  • Haakse slijper
  • De nodige bescherming (oordoppen, bril etc.)

steenschotten.com-5 steenschotten.com-6

Blad en poten

Bekijk voordat je met de klus start de ontwerptekening. Begin met het op maat maken van de verschillende onderdelen. De twee poten worden 70 centimeter hoog en behouden de originele breedte van 100 centimeter. Het blad mag best wel wat body hebben en dus wordt deze 200 centimeter lang bij de originele breedte van 100 centimeter. Je moet dus met de cirkelzaag twee steenschotten op 100 centimeter bij 100 centimeter afzagen en vervolgens onderlangs verbinden. Doe dit met twee eikenbalken die je over de gehele lengte van de tafel haaks op de twee schotten met aan elke kant vier RVS schroeven bevestigd.  Je kunt tegen de balken ook later weer je poten bevestigen. Dit geeft extra stevigheid.

Steenschotten.com bij Eigen, Huis & Tuin bekijk HIER de uitzending

 

Hosted by VENOS